María José Ortuño Benito

Flauta

Principal assistent de l’Orquesta Sinfónica de Galicia

Nascuda a Caudete (Albacete), María José Ortuño Benito inicia la seva formació a la Banda Unión Santa Cecilia de Caudete per seguir, posteriorment, al Conservatorio de Almansa. Finalitzà el grau superior al Conservatorio Oscar Esplá d’Alacant amb la professora Carolina Lluch i obtenint les màximes qualificacions i el Premio de Honor Fin de Carrera.

Més tard, va ampliar els seus estudis a Barcelona, amb Magdalena Martínez, havent estat becada pel Ministeri de Cultura, la Fundación Ibercaja i per la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE). Després es va traslladar a Alemanya per continuar la seva formació amb el professor Robert Winn, a la Hochschüle für Musik de Colònia i, més endavant, al Royal College of Music de Londres amb el prestigiós flautista i director Jaime Martín.

Ha estat membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), la European Union Youth Orchestra (EUYO) i la Schleswig Holstein Music Festival Orchestra de Salzau, totes elles formacions amb les quals treballa amb directors de renom, com ara B. Haitink, V. Ashkenazy, Sir J. E. Gardiner i Sir Colin Davis, entre d’altres, i on interpreta concerts a sales com la Concertgebouw d’Amsterdam, Royal Albert Hall de Londres o la Sale Pleyel de París, entre d’altres.

Realitza col·laboracions freqüents amb orquestres com la Mahler Chamber Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Bandart o Les Dissonances de París, i ha participat com a flauta principal a la London Philharmonic Orchestra, Swedish Radio Symphony Orchestra, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, la Orquestra Ciutat de Barcelona o la Camerata de la Mancha, entre d’altres. L’any 2003, guanya la plaça de flauta cosolista a l’Orquesta Sinfónica Ciudad de Oviedo i, des de 2008, és flauta principal assistent a l’Orquesta Sinfónica de Galicia.

El 2005, guanya el primer premi del Concurso Internacional de Flauta de Benidorm. També va ser semifinalista en el destacat Concurso Internacional J.P. Rampal a París 2006, i al Royal College of Music London va guanyar, el 2007, la Concerto Competition i hi va actuar com a solista interpretant el concert per a flauta i orquestra de C. Nielsen amb l’orquestra de la mateixa escola.

En l’àmbit docent, ha treballat com a professora convidada a la JONDE i realitza classes de forma habitual amb l’alumnat de la Joven Orquesta de la Sinfónica de Galicia. Així mateix, ha impartit diversos cursos per tota Espanya i ha col·laborat amb la Joven Orquesta de Colombia en diverses ocasions.

Actualment, és artista Yamaha.

Artistes 2022